BestLed installeert 1.200 led-armaturen bij Haags kantoor BDO Accountants & Adviseurs

Geplaatst op : 13 oktober 2020

Na het geslaagde project in Amstelveen, heeft BestLed opnieuw een kantoor van BDO Accountants & Adviseurs mogen voorzien van ledverlichting. Dit keer hebben we ruim 1.200 led-armaturen geïnstalleerd in het kantoor aan de Oude Middenweg in Den Haag. Van de engineeringsfase tot de installatie van de verlichting hebben we nauw samengewerkt met de interieur ontwerper om de wensen van BDO te realiseren. Met de nieuwe ledverlichting en het moderne DALI-dimsysteem verbruikt BDO minder stroom terwijl de medewerkers gebruik maken van een sfeervolle, optimaal verlichte werkomgeving.

Ontwerpen van verlichting: van armatuurselectie tot een lichtplan in 3D

Voor een kantoor is het belangrijk dat je in iedere ruimte voldoende licht hebt. Het juiste lichtniveau verhoogt productiviteit en creëert een prettige werksfeer. Aan de hand van de wensen van BDO en de NEN-EN 12464-1-2011 nl norm berekenen we het juiste lichtniveau en maken we in overleg met de architect een lichtplan. Om BDO een goed beeld te geven van het lichtresultaat, hebben we in een vroeg stadium het lichtplan in 3D beelden uitgewerkt.

Maatwerk: 1.200 handgeselecteerde led-armaturen van verschillende merken

De juiste ledverlichting voor een kantoor samenstellen en installeren is maatwerk. Als merkonafhankelijk leverancier van led-armaturen konden we het lichtplan inrichten met led-armaturen van verschillende merken die het beste aansluiten op de wensen van BDO. In totaal hebben we voor het kantoor in Den Haag ruim 1.200 armaturen geselecteerd. De selectie werd gemaakt op basis van design, gewenste lichtopbrengst, prijs, duurzaamheid en de actuele normeringen voor kantoorverlichting. Zo konden we er in samenwerking met de interieurontwerper voor zorgen dat de armaturen naadloos aansloten op het interieurdesign.

Modern DALI-dimtechniek: altijd het juiste lichtniveau op de werkplek

Het grootste gedeelte van de armaturen is DALI-uitgevoerd. Dit systeem is aangesloten op het gebouwbeheersysteem zodat de lichtintensiteit zich automatisch aanpast op omgevingslicht van buiten en het aantal personen in de ruimte. Voor optimaal verlichte werkplekken zonder concessies op energieverbruik hebben we pendelarmaturen geïnstalleerd boven de bureaus. Pendelarmaturen staan in verbinding met elkaar zodat niet alleen het armatuur boven het bureau van de gebruiker automatisch inschakelt, maar ook de lampen boven de aangrenzende bureaus. Om energie te besparen blijven de extra armaturen gedimd op het niveau van sfeerlicht.

Voorbereid op stroomuitval met geïntrigeerde noodverlichting

Om tijdens een calamiteit medewerkers veilig naar de vluchtroute te leiden, hebben we armaturen met geïntegreerde anti-paniekverlichting geïnstalleerd. Deze anti-paniekverlichting wordt zichtbaar wanneer de stroom uitvalt als gevolg van een calamiteit. Het aanbrengen van de anti-paniekverlichting doen we op basis van de NEN-EN 1838 norm. Om zeker te zijn dat de noodverlichting duidelijk aanwezig is, hebben we de lichtintensiteit berekend en getest met de opdrachtgever.

Ontwerp: M+R interior architectur
Fotografie: Studio de Winter