Duurzame transitie voor organisaties verplicht: wat nu?

Geplaatst op : 5 september 2018

Volgens de Wet milieubeheer zijn bedrijven en non-profit instellingen in Nederland verplicht alle beschikbare maatregelen te treffen om hun CO2 uitstoot te verlagen. Veel organisaties vragen zich nog af hoe ze deze transitie kunnen maken. Welke maatregelen leveren het beste resultaat? In dit artikel leest u over wat u kunt verwachten van de overheid en wat u zelf kunt doen. Bent u opzoek naar een meer persoonlijk advies? Dan gaan wij graag met u in gesprek.

Wet milieubeheer

In 1993 werd in Nederland de Wet milieubeheer ingevoerd. Deze wet verplicht organisaties met een energieverbruik van 50.000 kWh per jaar alle beschikbare maatregelen te treffen om hun CO2 uitstoot te verlagen. Onder ‘beschikbare maatregelen’ verstaat de wet uitsluitend toepassingen waarvan de nodige investering in 5 jaar terug te verdienen is.

Tot de afgelopen jaren werd er weinig aandacht aan de wet besteed en waren er slechts enkele pioniers die de wet naleefde. Eind 2017 werd echter besloten dat dit niet langer getolereerd kan worden. Nederland is namelijk één van de laagst scorende landen in Europa als het gaat om het besparen op niet-hernieuwbare energiebronnen. Zelfs wanneer we de doelstellingen uit het Energieakkoord van 2013 halen loopt Nederland in verhouding nog achter op buurlanden als Duitsland en België. In de top zien we voornamelijk Scandinavische landen met Zweden aan kop.

Om de naleving van de wet te stimuleren en de doelstellingen uit het Energieakkoord te realiseren heeft de overheid budget voor subsidies en handhaving beschikbaar gesteld. Grootgebruikers kunnen bijvoorbeeld de SDE+ subsidie aanvragen voor het opwekken van energie. Wie investeert kan tevens gebruik maken van de energie-investeringsaftrek.

Inspectie

Leeft u de wet niet na? Dan loopt u het risico de inspectie op uw dak te krijgen. De overheid heeft maar liefst 12 miljard euro gereserveerd om toe te zien op de naleving van de wet. De ambitie van de overheid is om in 2018 landelijk een besparing van 12,5 Peta-joule te realiseren. 100.000 bedrijven en non-profit instellingen met een energieverbruik vanaf 50.000 kWh (vergelijkbaar met een groot winkelpand of klein kantoorpand) kunnen dit jaar een bezoek van de inspectie verwachten.

Wat kan ik doen?

Om in kaart te brengen wat een organisatie kan doen om haar energiebeleid te verduurzamen werd Europa in de jaren ‘90 geïnspireerd door de Trias Energetica. De Trias Energetica werd in 1979 bedacht door een groep studenten aan de TU Delft. Hun filosofie beschrijft drie punten waarop een organisatie kan investeren om haar energiebeleid duurzamer te maken. De punten zijn omschreven als volgt:

  1. Beperk uw energieverbruik door de beschikbare energie maximaal te benutten.
  2. Wek uw energie op door middel van hernieuwbare bronnen.
  3. Beperk het gebruik van niet-hernieuwbare (fossiele) energiebronnen tot een minimum.

Duurzame verlichting

Een eenvoudige maatregel om op uw energieverbruik te besparen is door gebruik te maken van duurzame verlichting in uw bedrijfspand. Met de inzet van LED besparen sommige organisaties tot 90% op hun energieverbruik ten opzichte van traditionele verlichting. Op uw investering kunt u tot maximaal 2.500 euro terug krijgen via de energie-investeringsaftrek. Ondertussen bespaart u ook op uw energiekosten doordat uw verbruik verminderd. Om uit te zoeken wat duurzame verlichting voor uw organisatie kan betekenen biedt BestLed u een lichtscan aan. Met een lichtscan meten we het aantal lumen wat nodig is om uw de ruimtes in uw pand te verlichten. Bij deze lichtscan nemen wij ook de wet- en regelgeving mee omtrent verlichting op de werkplek. Met deze gegevens ontwerpt onze vakspecialist een lichtplan dat aan alle eisen en wensen voldoet. Lees hier meer over onze ervaring met Decathlon.

Transitie zonder investering

Wilt u liever geen investering doen? Dan kunt u de LED verlichting van BestLed ook als een service huren tegen een vast tarief. U behoudt op deze manier uw financiële middelen om in uw bedrijfsactiviteiten te investeren en u voorkomt dat u een lening moet afsluiten om de investering te bekostigen. Zo behoudt u de kredietwaardigheid van uw organisatie en heeft u wellicht een hoger rendement door te investeren in uw bedrijfsactiviteiten.

Zelf stroom opwekken

Wilt u een stap verder gaan? Dan biedt ons zusterbedrijf RECO Solar de installatie van een zonnecentrale aan. RECO Solar ontwikkelt met een deskundig team zonne-energiecentrales van grote omvang. Sinds de oprichting in 2012 heeft RECO Solar al ruim 120 projecten met succes afgerond. In augustus jl. heeft het team nog een zonnecentrale opgeleverd in Gorinchem met bijna 1.700 zonnepanelen voor het bedrijf Merford. Net als bij BestLed kunt u ook bij RECO Solar de producten huren als een service zodat u geen investering hoeft te doen.

Wij hopen dat u met deze blog meer te weten bent gekomen over wat u binnen uw organisatie kunt ondernemen om de Wet milieubeheer na te leven. Heeft u een vraag of wilt u graag een persoonlijk advies aanvragen voor uw organisatie? Neem dan gerust contact op met ons team.