Een flexibel lichtsysteem voor Cultuurhuys De Kroon in Waddinxveen

Geplaatst op : 7 november 2018

In opdracht van de gemeente Waddinxveen hebben we in Cultuurhuys De Kroon, ook wel bekend als de bibliotheek, nieuwe verlichting geplaatst. De klanten en de medewerkers vonden dat het licht in de bibliotheek niet goed was, waardoor er slecht zicht was op de boeken in de boekenkasten. Vooral de kleinere letters aan de zijkanten waren nauwelijks te lezen. Het werd tijd om het licht in de bibliotheek aan te passen en te richten op de juiste plekken.

Onopvallend lichtsysteem
We hebben dit opgelost door met led strips te werken en een spanningsrail met railspots te plaatsen. De led strips zijn verwerkt in de zijkanten van de boekenkasten en de spanningsrail met railspots hangen in de centrale bibliotheek. Het doel was om goed licht in de kasten te krijgen en de lichtbron zo min mogelijk zichtbaar te laten zijn. Dit hebben we gedaan door de led strips grotendeels onzichtbaar te verwerken, zodat alleen het voordeel van het licht zichtbaar is. Elke boekenplank is hierdoor goed verlicht. De spanningsrail en railspots zijn in de kleur zwart uitgevoerd, zodat deze nauwelijks opvallen tegen het zwarte plafond.

20170209_102747

Speciale wensen bibliotheek
Daarnaast waren er nog een aantal andere zaken waarmee we rekening moesten houden. Zo mocht er geen verblinding en schaduwvorming ontstaan vanuit de railspots en hebben we gekeken naar wat de juiste hoogte was voor de railspots, zodat de lichtspreiding in de bibliotheek juist was.

De bibliotheek heeft nu een flexibel lichtsysteem waarmee ze na eventuele aanpassingen binnen de indeling van de kasten nog steeds goed licht kunnen creëren zonder dat daar veel moeite bij komt kijken.

Tevreden klanten en medewerkers
Via de gemeente kwam mevrouw de Koning (directeur) in aanraking met BestLed: “De samenwerking met BestLed is prima verlopen! Zowel medewerkers als klanten zijn heel tevreden over de verlichting. Ik zou BestLed zeker bij anderen aanbevelen.”