Van Gansewinkel doet slimme investering in terreinverlichting

  • van Gansewinkel investering bestled verlichting

Geplaatst op : 12 februari 2016

Van Gansewinkel doet slimme investering in terreinverlichting

Van Gansewinkel Groep is zowel afvaldienstverlener als grondstoffen- en energieleverancier. Uit het een volgt het ander: het afval is de basis voor de grondstoffen en energie. Het bedrijf is marktleider in de Benelux en zamelt bij ruim 100.000 bedrijven het afval in, maar is ook actief in onder meer Duitsland, Frankrijk en Portugal. Bij Van Gansewinkel Groep werken bijna 6.000 medewerkers, die een omzet realiseren van €1,0 miljard. In Maarheeze, onder Eindhoven, beschikt Van Gansewinkel over een grote opslag- en overslaglocatie. Een keur aan materieel, van containers in alle maten tot een compleet wagenpark, wordt hier in geavanceerde werkplaatsen onderhouden en paraat gesteld.

Het buitenterrein werd tot voor kort op conventionele wijze verlicht. De consequenties: een extreem hoge energierekening en een weinig flexibele, matige lichtopbrengst. BestLed kreeg opdracht de situatie te analyseren en een nieuw lichtplan te ontwerpen. Van Gansewinkel was buitengewoon enthousiast over de voorstellen en had dan ook weinig tijd nodig om het licht op groen te zetten voor de vervangingsinvestering.

Het terrein is door BestLed voorzien van een ‘custombuild’ verlichtingssysteem, met een hoofdrol voor de CrystalLED armaturen. Deze zijn gemonteerd op specifiek voor dit doel ontwikkelde kronen, die op hun beurt weer konden worden gemonteerd op de bestaande achttien meter hoge masten. Het complete ledverlichtingssysteem werd gekoppeld aan een, ook specifiek voor de klant ontworpen, dimsysteem. Na werktijd schakelt dit systeem de verlichting automatisch terug naar 20% van het vermogen, zodat ruimschoots voldoende looplicht overblijft. Al met al werd het energieverbruik per mast teruggebracht van 3200 Watt naar 1284 Watt gedurende de operationele uren en 257 Watt in de gedimde situatie. Een interessante besparing, waarmee een terugverdientijd wordt gerealiseerd van minder dan drie jaar!

BestLed. Professioneel en duurzaam ledlicht